Fredagen 18 februari 2021.

I en debattartikel i dagens Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, undertecknad av nio organisationer, däribland MeSheWe, anser vi att Sverige och EU omedelbart bör införa riktade sanktioner mot den burmesiska militären och företag som ägs och kontrolleras av militären.

© Foto: STR

Det finns en stor kraft och beslutsamhet i de fredliga massdemonstrationer som nu sker Myanmar (Burma). Men tillslagen mot demonstranterna blir alltmer hårdhänta. Scener har fångats på film när polis skjutit mot folkmassor. Regimens svar kan bli än mer brutalt. Militären har tidigare slagit ner protester utan pardon med tusentals döda som följd. Fler än 500 aktivister, journalister och politiker har hittills gripits, däribland landets civila ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi. Landet styrs nu av överbefälhavare Min Aung Hlaing. Samme man som FN-utredare pekar ut som ansvarig för brott mot mänskligheten och fördrivningen av folkgruppen rohingya.

Tiden att agera är nu. Burma får inte glida tillbaka in i militärens järngrepp. Omvärlden måste stödja de demokratiska krafter i landet som står upp mot militären.  Sveriges regering måste driva på så att EU omedelbart agerar mot militären.

Läs hela debattartikeln här