Torsdagen 18 februari 2021 i Sydsvenskan.

MeSheWe’s grundare Helena Thorfinn stöder studenterna Wutt Hmon och Lei Hnin Soe från Myanmar i deras dagliga protester mot militärkuppen i deras hemland. 

Wutt Hmon och Lei Hnin Soe från Myanmar är studenter i Lund. De får där stöd i sin kamp för Myanmars självständighet av MeSheWe’s grundare Helena Thorfinn.

Varje kväll klockan 20 slamrar folket i Myanmar på sina grytor. I Lund är de endast två: Wutt Hmon och Lei Hnin Soe, som läser psykologi respektive folkhälsa på Lunds Universitet. De följer dramat i sitt hemland på distans. Och vill vara delaktiga i kampen. Att slå på kastruller är en tradition i Myanmar för att skrämma iväg onda andar. Denna gång är det militärregimen som ska skrämmas bort.

– Vi skulle så gärna vilja demonstrera med våra vänner. Vi försöker supporta vårt bästa härifrån. Vi är verkligen motiverade, vi är många, vi ska vinna den här kampen. Vi kommer att vinna, säger Lei Hnin Soe.Till sommaren är de båda klara med sina studier i Lund. På frågan om vad de vill göra då svarar de unisont, med tårar i ögonen, att de vill hem. De vill återvända till Myanmar med sina nyvunna kunskaper och arbeta i sina yrken – för att vara med och utveckla landet.Bild: Ingemar D Kristiansen.

Läs hela artikeln här.